Nu är jag hemma i Sverige igen. Det kändes lite likgiltigt att komma hem ändå. Det kändes kul men samtidigt ledsamt att lämna Paris och alla fina vänner jag har lärt känna där. Men nu är det bara att sikta på ett mysigt "jullov" och sedan packa om för att åka till Miami. Jag tror inte att det kommer att bli helt fel heller!
 
Har i alla fall lite bilder från sista tiden som jag inte har visat än.
 
Efter att ha legat hemma från måndag till fredag med halsfluss och feber kändes det rätt skönt att ta sig ut på lördagen för att träffa folk och se något annat än mitt rum. 
Jag och Matilda
Ellen och Angelica
 
På söndagen träffade jag Linnea och tillsammans besökte vi Saint-Chapelle som är en kyrka som ligger vid ett jättegammalt medeltidspalats mitt i Paris.
Det var en rätt annorlunda kyrka med två våning. En nedervåning för de "mindre värda" människorna och en övervåning för kungligheterna. Väldigt fint var det!!
Sen gick vi in i huset bredvid där det skulle vara Europas största medeltids sal typ. Det var dock någon konstig utställning där som inte var speciellt intressant så det var inte så mycket att se. En grej som är konstigt med Frankrike är att om man går på museum så står ändå allt på franska, även på de största muséerna.
Utsidan. Detta palatset var under franska revolutionen ett fängelse, så där har Marie-Antoinette och hennes barn suttit fängslade.
 
På eftermiddagen hängde jag på Svenska Kyrkan och hjälpte dem att sälja glögg då de hade en massa luciakonserter. Efteråt var vi ett gäng som gick hem till Sara, åt sushi och såg på den andra Hobbit-filmen.
 
I tisdags hade jag gjort min livs första pepparkaksdeg som jag och Lila sedan bakade ut till jättemånga pepparkakor och ett pepparkakshus. Gissa om hon tyckte att det var kul!
 
I onsdags hade jag och Sofia planerat att besöka Katakomberna eftersom att det var en av alla grejer jag verkligen ville göra innan jag åkte hem från Paris.
Katakomberna är jättegamla, på väggarna stod årtal från 1700-talet och gångarna följer gatorna som går ovanjord.  Det finns väldigt mycket kalksten där nere som man tog upp för att bygga många kända byggnader så som Notre Dame. Eftersom att man plockade ut så mycket sten så var det till slut nära att Paris skulle rasa så man var tvungen att stabilisera upp det. Jag vet inte riktigt om det är där som alla ben kommer in. Det är i alla fall ben från gravar som grävdes upp under 1700-talet. Det kändes konstigt ändå att man har gjort så, det känns lite respektlöst på ett sätt, jag vill inte sitta på en vägg som dekoration 200 efter jag har dött. Att dessutom folk har skrivit på en del av skallarna också kändes riktigt fult gjort.
Det var i alla fall häftigt att ha sett det!
Gångarna är så långt ner så att man kan se grundvattnet.
"Stopp! Här är dödsriket"
Gatorna var markerade så att man kunde se var man var.
 
På kvällen hade jag och Eni planerat att ha en hejdå-fest för mig hemma hos henne. Alla skulle ta med sig någon slags mat från sitt eget land och en flaska vin.
Det var så himla mysigt, men eftersom att det var vardag så skulle alla åka hem rätt tidigt. Det kändes så himla ledsamt att säga hejdå till mina fina tjejer! Jag hoppas, hoppas, hoppas att vi ses igen!!
 
Nu har bästa morföräldrarna åkt hem och jag har blivit sjuk. Jag brukar sällan tycka synd om mig när jag blir sjuk eftersom jag är van, men nu känner jag mig ynklig. Ont i hela kroppen, rastlös i hela kroppen, ont i huvet, feber och en hals som är hemsk..
 
De är verkligen så himla snälla, morföräldrarna. De har liksom matat mig hela veckan, bjudit mig på restaurang, bjudit på ett antal glas vin och champagne och låtit mig leva livet medan de har tagit hand om Lila nästan jämt. Mormorn berättade att hon roades så mycket av mig för att jag var så ung och hon blev så himla, himla glad när jag gav henne receptet på gravad lax som dom älskar. Nu har vi bytt mailadresser haha så nu ska vi skicka bilder till varandra, skicka recept med mera. Dom har även bjudit ner mig till Pyrenéerna för att åka skidor, inte dåligt!
 
I onsdags åkte jag och Eni till La Defense bara för att kolla. La Defense är det enda stället i Paris där man kan hitta riktiga höghus och det kändes som att man var i en helt annan stad när man var där. Byggnaden på bilden nedan heter Grande Arche och är en kontorsbyggnad (tror jag) och därifrån ser man rätt ner till Triumfbågen och man ska även kunna se ända ner till Louvren, men man behöver nog en kikare för det. Allt ligger på en rad typ. Från Louvren till Tuilieres, Concorde, Champs Elysées, Triumfbågen och så Grande Arche längst bort.
De hade en julmarknad där som vi gick och kollade på. Vi provsmakade en massa choklad och så drack vi vin chaud som är typ frankrikes motsvarighet till glögg.
Efter att ha kännt mig smått onykter på metron så kom jag hem och blev serverad champagne av morföräldrarna. Jag har det inte lätt här alltså! ;)
 
På torsdagen träffade jag Eni och Brienne och vi tänkte gå på något litet museum som tyvärr var stängt. Vi bestämde oss då för att åka upp i Montparnasse i stället, men det var också stängt så vi åt crêpes på ett känt crêpes-ställe i stället och drack ett glas vin.
På kvällen var vi fem stycken som skulle vi äta middag på Bones eftersom att Brienne hade fyllt år. Det var en typ sex eller sjurättersmiddag med grejer som ostron, ankbröst, oxkind, musslor, krabbsallad, gåslever med mera. Inte den godaste middagen jag har ätit, men det var väldigt kul att prova en massa saker sådär!
Nu har de lyst upp alla gator här också!
Middagsgänget!
 
I helgen har det varit julmarknad på Svenska Kyrkan och jag har hjälpt till, mest med att sälja varmkorv. Jag undrar hur många hundra korvar jag har gjort!
Man kan se mig där typ längst fram lite till vänster om man kollar noga!
 
Efter fredagens jobb på julmarknaden åkte jag hem till Eni en halvtimme för att titta på hennes julgran som hon, Brienne och Jenn hade pyntat innan. Vi drack julöl och snackade skit innan jag var tvungen att åka. 
Jag tappade bort mig i Levallois där Eni bor och kom därför till metron senare än jag borde och var sen till Lilas skola. Jag ringde därför morföräldrarna och bad dem hämta dem vilket inte var något problem för dem. De ringde sedan och sa att jag inte behövde jobba på hela kvällen. Kanoners tyckte jag och åkte på svensk julkonsert med luciatåg. Efteråt gick vi hem till en tjej som heter Rebecka och drack vin innan vi åkte hem.
 
På lördag efter jobbet på julmarknaden följde jag Ellen hem och powernapade och sen gick vi på bio och såg Magic in the Moonligt. Mycket mysig lördagskväll och en mycket bra helg, jag har haft fullt upp!